Tesco dla szkół

   
       W dniu 23 lutego 2016 w ramach programu TESCO dla szkół pod hasłem "Przyszłość na talerzu" uczniowie  klasy Ib gimnazjum odwiedzili lokalnego producenta żywności, rzemieślniczą piekarnię Dybówek. Zatrudnionych jest niewiele osób, ale wyroby z tej piekarni cieszą się dużym powodzeniem ponieważ pieczywo wyrabiane jest głównie na zakwasie, jest więc zdrowe i świeże.

        Właścicielka piekarni pani Barbara Siwik oprowadzając uczniów opowiedziała o technologii powstawania pieczywa. Dowiedzieliśmy się że, podstawowymi składnikami pieczywa są: mąka żytnia lub mąka pszenna woda, zakwas, sól, do bułek dodawane są dodatki i że produkcję chleba możemy podzielić na kilka etapów.

         Pierwszy etap – przygotowanie – wytworzenie ciasta w miesiarkach czyli wyrabianie mąki z wodą by spowodować spulchnienie glutenu, potem dodaje się zakwas i do niektórych  rodzajów pieczywa drożdże, powoduje to fermentację zatrzymując dwutlenek węgla w cieściei  jego wyrośnięcie. Następnie formuje się bochenki , robione jest to ręcznie i wkładane do odpowiedniej formy. W procesie tym ważne jest utrzymanie odpowiednich warunków temperaturowych dla ciasta. Następnie garowanie, czyli wyrośnięcie, po garowaniu następuje kolejny etap – pieczenie w piecach konwekcyjnych. Po upieczeniu pieczywo schładza się i gotowe jest do transportu.

           Wycieczka dostarczyła uczniom wielu cennych informacji, a na koniec był bardzo miły akcent. Właścicielka każdemu z uczniowi zapakowała smaczne bułeczki.

           Program TESCO dla szkół składa się z dwóch etapów: ścieżka podstawowa – Jak powstaje żywność, umiejętność czytania etykiet na produktach, reklama produktu. Te trzy misje uczniowie przeszli pomyślnie i rozpoczęli ścieżkę rozszerzoną, wybrali ścieżkę eksperymentalną. Pierwsza misja to wykonanie domowego majonezu, masła, musztardy. Druga misja to przygotowanie sosu sałatkowego, kolejna to wyjście do lokalnego producenta żywności i to było wyjście do piekarni Dybówek. Przed uczniami jeszcze wiele misji do przejścia. Jest to świetna zabawa, a przy okazji zdobywają wiedzę na temat zdrowej żywności i  zdrowego odżywiania.

Urszula Zaborowska

Dodaj do zakładek Link.

Możliwość komentowania została wyłączona.