Dzień sera

              Dnia 20 maja (środa) odbyło się już trzecie wydarzenie w ramach projektu współfinansowanego przez Fundację Ochrony Wielkich Jezior Mazurskich pod hasłem "Jedz produkty mleczne, a życie będziesz miał wieczne".

               W tym dniu uczniowie degustowali różne rodzaje serów. Było 27 gatunków od najniższej pólki cenowej do wyższej jednak nie najwyższej. Były sery kozie, owcze, z mleka krowiego, długodojrzewające, dojrzewające, niedojrzewające, parzone i wędzone. Sery pleśniowe, z różnymi dodatkami i o bardzo intensywnym zapachu. Z wystawionej  tablicy uczniowie mogli dowiedzieć się jakie są rodzaje serów, jak je przechowywać, jakie bogactwa mieszczą się w serze, a nawet skąd się biorą dziury w serze.

                Podczas trzech przedsięwzięć, wywieszany był plakat z hasłem przewodnim, każdy plakat namalowany był przez Agatę Bałdygę z klasy IIIA, Bardzo dziękujemy Agacie za piękne prace, które będą nadal wisiały w sklepiku szkolnym.

Samorząd uczniowski już dziś zaprasza na kolejny event, na degustację warzyw i owoców, który odbędzie się we wrześniu, czyli w nowym roku szkolny 2015/ 2016. 

Dodaj do zakładek Link.

Komentarze są wyłączone.